středa 13. května 2015

Dungeons 2 - pánem zla snadno a rychle



#Dungeons2 je ambiciózní RTS od německého studia Kalypso. Ambiciózní v tom smyslu, že se se snaží navázat na úspěch oblíbené série Dungeon Keeper (odkaz na GOG). Před nějakým časem vyšlo pokračování DK na mobilní platformy od EA a jednalo se - slušně řečeno - o pěknej sranec na hlavu všem fanouškům kultu mocné rukavice. Dungeons2 je v tomhle ohledu jinde, přidává spoustu změn a nabízí trochu jiný pohled na správu kobky :-)

V základu se jedná pořád o to samé - hráč je pánem zla, staví dungeon, trénuje jednotky, líčí pasti a ničí všechno, co je trochu růžové a z čeho aspoň trochu vyzařuje něco pozitivního - samozřejmě s nadsázkou řečeno a okořeněno humorem typickým pro Dungeon Keeper.

Nejvíce mě zaujala variabilita možností, co vše lze ve hře dělat - od klasického stavění dungeonu po jakousi variaci na klasické RTS, kdy s jednotkama je možné vylézt z podzemí a volně se pohybovat po krajině. Při cestách se dá najít dost artefaktů od healing potions po různé boosty pro jednotky a při vyplnění nějaké vesnice se krajina rázem změní v temné místo. Aby bylo jasno - není to extra přidaná hodnota a může se to jevit jako bezduché chození po krajině, ale mě se tahle možnost vyloženě líbí a baví mě. Veškeré aktivity jsou nějakým způsobem obohacené o humorné hlášky a narážky - nejvíce asi na Hru o trůny a co se mě fakt posadilo na zadek byla narážka na ten pay to win sranec od EA, což způsobilo, že jsem se po dlouhý době u hry zasmál. Vypravěč je vůbec kapitola sama o sobě - nenechá hráče na pokoji, pořád něco hlásí, buzeruje - někomu to přijde po nějakém čase otravný, mě to nějak extrémně nevadí - a dovolím si také tvrdit, že jde o zajímavé zpestření herního zážitku.

Za zmínku také stojí audiovizuál, překrášlený, plný barev, někde překombinovaný, ale ve výsledku to sedí jako prdel na hrnec a myslím si, že pro podobné hry je to přesně ten typ grafiky, co bych chtěl vidět.

Nahrál jsem opět krátké gamesplay video pro ukázku, kurzor mi lítá sem a tam takže se omlouvám - hra je hodně dynamická a při střídání úrovní - dungeon/outside/jiný dungeon - je těžké to vše uřídit :-)