pátek 12. srpna 2016

Legendární Rome:Total War je ve vývoji pro iPad!


Internetem proběhla zpráva o tom, že se chystá convert #Rome:Total War na tablety - prozatím zařízení se systémem iOS. Co to znamená? Je to minimálně skvělá zpráva pro milovníky strategií, kteří dlouho hledali něco exkluzivního pro jejich mobilní zařízení. Podobně kvalitních RTS je na iPAD i Android velmi málo, z těch tahových stojí za zmínku třeba Panzel General, XCOM nebo Civilization: Revolution.

Rome na tabletech by mělo mít veškerou funkcionalitu od možnosti správy provincie po řízení jednotek na bojišti tak, jak to známe z klasických Total War titulů. Dovedu si taky představit, jak krásně a plynule se může hra ovládat pomocí dotyku - ale to samozřejmě záleží na míře odladění. Když to vezmu kolem a kolem, tahle hra jakoby si o předělávku na tablety přímo říkala! Když může skvěle fungovat Civilizace, může stejně skvěle fungovat i Rome. Možná překážka může být pak ovládání více jednotek na bojišti - bál bych se zběsilého překlikávání a mlácení do displeje prstem při chaotických bitvách, ale jak jsem řekl - vše záleží na tom, jak se tímhle tvůrci poperou.

Jak hra ve vývoji vypadá je možné vidět na oficiálních stránkách hry ZDE

Roma Victor!






pondělí 25. července 2016

Další DLC do skvělého Anno2205 je venku

#Anno2205 sice není desítková strategie a herní mechaniky se mírně vzdálily od původních dílů, ovšem pořád je to skvělý kousek, který by bylo škoda minout. Nyní pro něj vyšlo DLC s názvem Orbit, které nás vyšle budovat vesmírnou stanici.


Jedná se tak už o druhé DLC, které rozšiřuje herní obsah a které zpestřuje mnohdy stereotypní herní zážitek. Pro majitele season pass nebo sběratelské edice hry je DLC zdarma.

Link na steam - http://store.steampowered.com/app/375910/?l=czech


pondělí 20. června 2016

Co zajímavého přinesla #E32016 ?

Letošní "etrojka" odkryla dost zajímavé kousky, utvrdila v tom, že žánr karetních her je na vzestupu a taky to, že Hideo Kojima je jeden z bohů  herní scény.

Takže co mě nejvíce zaujalo?

1. Gwent, CD Projekt Red, datum vydání: není oznámeno, closed beta podzim/2016

Gwint nebo Gwent zná každý Zaklínačem ovlivněný hráč. Kdo ne, ať zavře tuhle stránku a jde si číst Vychytávky Ládi Hrušky. Gwent byl pojmem už v době vydání Zaklínače3 a i vzhledem k jeho velké popularitě se dalo tak trochu čekat, že CDP se na tuhle vynikající minihru více zaměří.


Co se ví už teď je, že titul bude kompletně free-to-play. Tedy podobně jako Hearthstone. Určitě se nebojím toho, že by Gwent byla jakási ždímačka na eura tedy model pay-to-win jako to vidíme u jiných modelů (například zmíním otřesnej Dungeon Hunter5).



Dalším velkým pozitivem může být přítomnost "kampaně" tedy možnosti pohybovat se po mapě, hledat nové questy, karty apod. Moc se na tohle těšim - pro fanoušky Witchera povinnost, pro ostatní možnost okusit "ve velkém" jednu z miniher vynikajícího a cenami ověšeného RPG.


2. Death Stranding, Kojima Productions

Death Stranding na mě zanechalo asi největší stopu překvapení a hypu. Když bych si měl sám pro sebe shrnout letošní E3 jednou hrou, je to právě Death Stranding - na novodobý ghost recony a watch dogy sere pes - takhle se dělá PR hře, takhle to má vypadat!


O co v téhle hře půjde se vlastně vůbec neví. Jisté je, že hlavní postavu ztvární známý herec z Walking Dead - Norman Reedus. Co se týká žánru, příběhu nebo jiných aspektů - vše je zatím skryto a ne internetu už probíhají diskuze a rozbory, co chtěl vlastně autor trailerem říct. Samotný Kojima se nechal slyšet, že klíčovou ideou traileru je propojení života a smrti. Uvidíme, každopádně už teď je jasné, že tohle dílo nebude "jen tak" a že se máme na co těšit. Málokdo umí ze hry vyždímat úplně maximum jako Kojima a málokdo dokáže hru řekněme povznést do statusu legendary - ať je to příběhem, herníma mechanikama, nebo sdělením určité myšlenky skryté v samotné hře.. Mimochodem trailer není prý render a v takové grafice by měla běžet finální hra.




3. Elder Scrolls Legends, Bethesda, datum vydání: 2016

Dalším karetním kouskem je  Elder Scrolls Legends od Bethesdy. Jak název napovídá, půjde o karetní hru ze světa ES, což je samozřejmě pozitivní a každý fanoušek tohoto světa by měl zbystřit.


Herní mechanismus se podle všeho zda být podobný tomu z Hearthstonu - máme tu dva hráče v tahovém módu hrající proti sobě, máme tu obdobu tauntů, obdobu gemů (magicka), tři karty na začátku bitvy atp. Čili podle všeho žádná revoluce. Největším tahákem se zdá být samotný svět Elder Scrolls. Osobně dávám větší šance k úspěchu Gwentu a to kvůli velké oblibě Zaklínače a také kvůli tomu, že Gwent na mě působí více svěže..to jsou samozřejmě moje osobní dojmy, realita může být jiná. Je možné se registrovat do bety ESO - více zde.


4. The Last Guardian, SIE Japan Studio/genDESIGN/Fumito Ueda, datum vydání: 25.10.2016

The Last Guardian si myslím není třeba představovat. I tenhle kousek bylo možné vidět na prezentaci SONY a podle všeho to bude prostě bomba! 


Příběh malého chlapce a opeřeného tvora (omlouvám se za užití slova "tvora", ale nenapadá mě jiné přirovnání) Trica bude možné hrát už tenhle rok. Půjde o variaci na akční adventuru plnou puzzlů a hádanek. Středobodem všeho bude spolupráce chlapce s Tricem, kdy se hráč bude muset o Trica taky starat - například ho krmit, ale nejen to. Podle dostupných zdrojů se Trico bude sám rozhodovat, kdy se uloží ke spánku nebo kdy bude chtít prozkoumat okolí a bude záležet jen na hráčovi, jak splní úkoly tak, aby mohl lépe Trica ovládat. Právě spojení chlapce a Trica, jejich kooperace při řešení hádanek a v neposlední řadě mystický příběh dělají z The Last Guardian kandidáta na hru roku!


5. God of War, SONY Santa Monica, datum vydání: TBA


Kratos je zpět! Tenhle věčně nasranej sparťan, kterej vymlátil Olymp se vrací, aby nakopal zadky nordickému božstvu. Nový GoW má být podle dostupných informací rebootem celé série a má Kratose představit v trochu jiné roli. Ve hře bude totiž přítomen jeho syn a to otvírá dveře novým herním možnostem při zdolávání překážek nebo třeba při boji. Celkový gameplay má tak být úplně překopán, ikdyž úplný základ zůstane asi stejný. Těšit se můžeme na RPG prvky, craftování, předělanou kameru, kdy vše uvidíme Kratosovi přes rameno. Změnou také prošel arzenál - typické meče na řetežech jsou pryč (viz GoWIII) a máme zde magickou sekeru nebo například boj zblízka beze zbraně. Jsem zvědavý, doufám, že Kratos bude pořád stejnej tvrďák (podle gameplaye to tak vypadá) a že nedojde k zahanbení téhle velkolepé série.




Co stojí za zmínku v dobrém i špatném?


  • Za zmínku třeba stojí nová Zelda, která nabídne open-world možnosti se zachováním původní atmosféry a specifické stylizace. Ne, tahle hra si nehraje na tu nejvíc naleštěnou, efektama ověnčenou hru. Tahle hra sází na ryzí gameplay a velmi specifické herní prvky. Doufám, že spolu se vydáním dojde i na oznámení nové konzole od Nintenda - Nintendo NX a hra na ní poběží.




  • Největší propadák a bullshit nadále zůstává Mafia3. Gangy ve městě působí jakoby se hra snažila navodit styl původního GTA (anebo do hry Godfather, která měla kdysi být jakousi konkurencí Mafie), výbuchy aut, cheatvision při procházení budovami a jiné novodobé serepetičky dělají z původně herního klenotu aspiranta na herní propadák. Alespoň pro mě. Samozřejmě nemůžu soudit z gameplayí a trailerů, ale obrázek si člověk udělá. Posledním hřebíčkem do rakve je přítomnost výše zmíněného cheatvision, tedy jakési obdoby schopnosti vidět nepřítele "skrz zdi" - ano, v 70.letech nejen,že auta vybuchovala hned po nárazu, ale bylo možné i tohle...
  • Dalším velkým zklamáním je Ghost Recon: Wildlands. Nebudu řešit downgrade grafiky, protože tohle se bohužel děje a vzpomeňme například na minulou E3 a oznámení Watch Dogs..co mě vadí nejvíc je příklon ke stylu FarCry - velká mapa, neomezené možnosti, obří arzenál, téměř nesmrtelný superhrdinové. Možná kdyby hra použila nějaký nový název nebo novou značku, budiž, ale kdo pamatuje původní taktický simulátor Ghost Recon, mi dá určitě za pravdu...







pondělí 11. ledna 2016

Ohlédnutí za herním rokem 2015 - Moje TOP4

Času bylo čím dál méně a her čím dál více - i takhle by se dal shrnout rok 2015 po herní stránce. Tituly jako Zaklínač3 nebo Metal Gear nedaly spát nejednomu hráči a já bych si dovolil zde shrnout, co jsem měl možnost vyzkoušet hrát, co mě zaujalo a jaké byly moje TOP4 kousky za minulý rok. (všechny obrázky jsou vytípané Frapsem na mém PC, kde jsem hry hrál. Kromě MGS:Phantom Pain tam jsem použil google images).


5.  Zaklínač3: Divoký hon

Nebudu nalhávat - na Zaklínače jsem se těšil ze všeho nejvíce. Svědčí o tom i fakt, že jsem si kvůli releasu vzal den volna v práci :-) Audiovizuálně překrásné RPG, ze kterého je na každém kroku cítit míra detailu a poctivé řemeslné práce. První spuštění mě zarazilo do židle - zásadně jsem totiž nesledoval vývojářské videa (kromě traileru), abych ze hry měl ten správny WOW efekt, což se dostavilo a pusa byla občas otevřená...Příběh je jako u minulých dílů jedním slovem boží - nic není předem jasné, svět je temný, narazíte na spoustu zajímavých sidequestů, je možné svým chováním ovlivňovat příběh - to vše v opravdu skvostném audiovizuálním zpracování s rozsáhlými RPG možnostmi atd atd.. prostě ne nadarmo byl Zaklínač několikrát zvolen hrou roku - naposledy třeba na Game Awards 2015 v Kalifornii. Nicméně po určité době mě Zaklínač přestával bavit, do hry jsem se nutil, abych jí vůbec dohrál apod. Proto je u mě na pátém místě.


Líbilo se:
- epický příběh, kde nic není černobílé a už vůbec ne růžové
- audiovizuální zpracování, grafika (pro mě není priorita, ovšem tady jde o opravdový klenot)
- hordy možností, co ve světě dělat - od sbírání bylinek po hraní Gwintu

Nelíbilo se:
- po určité době mě nebavilo zaobírat se sidequesty
- to samé platí o hledání zbroje, bylinek apod - neměl jsem prostě motivaci to dělat
- vím, že to bude znít hloupě, ale kolikrát jsem se v možnostěch hry ztratil - například menu bylo pro mě jedna velká neznámá (mám na mysli inventář apod.)

Přidávám další screeny, protože hra je opravdu nádherná a při troše štěstí lze vytípnout obrázek, který neudělá ostudu jako wallpaper.








4.  Cities: Skylines

Pocit, že mám možnost konečně stavět bez omezení město - i takhle by se dal shrnout Cities Skylines. Po - pro mě - velmi nevydařeném Simcity5 konečně sandbox stavění se vším všudy. Hra nabízí opravdu široké možnosti "se vyřádit" na různých mapách (které je možné přes Steam Workshop dále stahovat).


Jako milovník strategií musím ocenit velký smysl pro detail a fungující management města. Je možné vytvářet okresy, pro ty nastavovat různé politiky od zákazu kouření po různé dotace na parky atd. Ve hře jsou odemykatelné budovy, které se - jak jinak - odemknou po určitém achievementu. To vše spolu s nekonečnýma možnostma stavění a ladění dělá Cities: Skylines - alespoň pro mě - jedničku ve stavitelských strategií a přebírá tak po SimCity na tomto poli pomyslné žezlo.

Líbilo se:
- detailní mikromanagement města
- obrovská podpora komunity - různé mody, nové budovy, mapy a jiné vychytávky
- žádné omezení co se týče veliosti města (jako v simcity)

Není nic, co bych tomuhle klenotu virtuálního stavebnictví a managementu vytknul! Navíc stojí na steamu pár korun!


3.  Anno 2205

Ano, ano, mnou vyhypované Anno 2205 :-) Zbožňuju tuhle sérii už od prvního dílu, tudíž poslední díl byla jasná volba. Nejde sice úplně ve šlépějích původních dílů, obsahuje určitá omezení a berličky, co by se hodily pro začátečníky v žánru, ale i tak jde o zábavnou a ve skrze komplexní záležitost, u které jsem za poslední dobu strávil více jak 60hodin čistého hraní a zábavy. Koncem ledna má do hry vyjít datadisk nebo DLC chcete-li, který bude pro všechny, kdo mají hru v collectorce nebo v nějaké "vyšší" edici zdarma - bude se jmenovat Tundra a měl by nabídnout "tuny" obsahu navíc (to se ještě uvidí).



Líbilo se:
- zpracování - grafika, audio, opravdu nádherné detaily
- pocit neustále něco zlepšovat a vyvíjet se dále
- spousta vedlejších úkolů na jednotlivých mapách (ikdyž se časem "ohrají")
- arktický region a region na měsíci
- je to prostě Anno

Nelíbilo se:
- i přes komplexnost málo obsahu a málo "cílů" kam se dál vyvíjet
- tragický obchodní model
- uvítal bych více focusu na budování města samotného a ne jen tupé klikání domečků
- občasné "sekání" hry a vůbec výkon/optimalizace



2.  Starcraft: Legacy of the void

Není ho potřeba představovat, ani o něm víc mluvit. Je to král real time strategií a není nikdo, kdo by ho pokořil. Skvělé in game videa, dokonale řemeslná práce, perfektní multiplayer, hratelnost na 10/10..mám pokračovat? Ale jo..sluší se říct jedna věc - bojím se toho, že poté, co vyjde DLC Nova Covert Ops - už další díl nevyjde. Je samozřejmé, že postavy z SC2 budou nadále "žít" v universu Blizzardu (například Heroes of the storm) a že je Blizzard bude nadále využívat. Možná je to tedy jen obava z něčeho, co nepřijde - každopádně Starcraft je Král. Nečekal jsem bůhvíjakou inovaci, ale byl jsem opět překvapenej, jak je možné dlouholetou značku oživit opravdu skvělou kampaní za Protossy - žádná nuda, žádná šeď, prostě ryzí hratelnost a zábava přesně tak, jak to umí jen Blizzard.



Líbílo se:
- kampaň
- multiplayer
- dokonalé zpracování bez bugů, v nádherném zpracování
- mody

Nelíbilo se:
- nic :-)


1. Metal Gear Solid: Phantom Pain

Ok, pro začátek jedna věc - nehrál jsem ani jeden díl Metal Gear solid. Kromě Ground Zeroes, které jsem hrál tak maximálně 1 hodinu, protože mě nebavilo. Ovšem pak přišel Phantom Pain. Od té hry jsem nic nečekal, líbil se mi trailer, neviděl jsem žádný gameplay, lákal mě open world a Afghánistán - tudíž lehká motivace a hlavně se o tom hodně mluvilo, takže jsem do toho šel.


O to víc na mě zapůsobil WOW efekt a hned od začátku jsem u hry seděl s otevřenou pusou. Prvních 20-30minut hraní je neskutečná jízda a připoutá hráče ke hře jako žádný kousek za poslední rok..dva... nebo víc? Říkal jsem - OK, Kojima vystřílí patrony hned na začátku a dostaví se nuda a šeď. Omyl přátelé! Tahle hra nabízí pokaždé unikátní zážitek. Pokaždé, co jsem hru zapnul jsem u něčeho kroutil hlavou, že to prostě neni možný - ať jde o to, že vás vítá pes, když dlouho nezavítáte na motherbase (MGS checkuje interní hodiny PS4 tudíž ví, že jste se např.dlouho nepřihlásili do hry) nebo jiné momenty, které prostě ŽÁDNÁ JINÁ HRA SOUČASNOSTI NENABÍZÍ!! MGS je plný detailů, plný obsahu, KTERÝ VÁS PROSTĚ BAVÍ HRÁT - ať jde o správu základny, vývoj zbraní, posílání jednotek na vedlejší mise, hraní vedlejších misí s možností free foam (jakéhosi sandboxu) nebo třeba sbírání kazet s písničkama, které si pak můžete nechat hrát při příletu helikoptéry (!!!). Zní to divně? Možná, ale ve hře to prostě funguje.



Jsem už postarší hráč, kterému rukama prošly všechny možné kousky od FPS po RPG různých kvalit. Mám tedy možnost srovnávat. Metal Gear Solid:Phantom Pain je exkluzivní titul, je to titul, na který se těšíte, až si ho zahrajete a to i po x hodinách gameplaye. Pro mě osobně je to hra posledních let, je to jakási laťka kvality, podle které nyní hodnotím ostatní hry. Fallout 4 vs Metal Gear Solid??? Fallout 4 není pro tenhle klenot elektronické zábavy vůbec konkurencí... 

Takže shrnuto podtrženo - nejvíc mě za rok 2015 posadil do židle Metal Gear - kombinace RPG, stealth, akce, managementu základny, skvělého a emotivního příběhu a dávkou WOW momentů, které se prostě jen tak nevidí.










čtvrtek 7. ledna 2016

#Netflix je v ČR a nabízí první měsíc zdarma

Od včerejška je možné si objednat očekávanou streamovací službu #Netflix. Seriály a UltraHD filmy je možné si objednat zde s tím, že první měsíc je zdarma.

Mě osobně přijde tato služba jako jediná možnost dostat se v rozumné kvalitě za rozumné peníze k seriálům a filmům, které zde nejsou k sehnání. Je ovšem nutné poznamenat, že pro regiony jako je ČR nemá Netflix práva pro seriály jako je House of Cards a jiné (jak informuje například Lupa) tudíž za necelých 8Euro v základu dostanete zlomek filmů/seriálů, které jsou dostupné například v US. Osobně tohle nechápu - když expanduju, tak se vším všudy. Bez českého dabingu a - alespoň pro zatím - bez českých titulků si tedy (poměrně omezenou) službu můžete vyzkoušet na měsíc zdarma. 


Cenově vychází Netflix příjemně - kdyby ovšem obsahoval veškeré vymoženosti pro neanglicky mluvící lidi a kdyby obsahoval veškerý obsah dostupný pro "vyspělé" země...