pondělí 13. října 2014

Má hraní v prohlížeči budoucnost?

Za poslední dobu se doslova roztrhnul pytel s hrami, které "streamuje" prohlížeč. Z hlediska technologického se jedná o krok vpřed - dovedete si představit hrát #Quake3:Arena před 6 lety přes prohlížeč? Já určitě ne.. a dneska je tady Quake Live, což je vlastně původní #Quake, "jen" hratelný v prohlížeči. To je vlastně takový jeden případ za všechny a je otázkou, jak moc se tenhle trend posune dopředu.

Když pominu nutnost mít opravdu stabilní a silné připojení do Internetu - dovedete si představit,že třeba nový díl skvělého #FarCry (třeba sedmý díl,ať jsme trochu realisté :) ) vyjde jen a pouze přes prohlížeč? Já se tedy téhle představy dost děsím a upřímně jestli tohle je budoucnost, tak s hraním skončím. Dovedu si představit tituly, které by se přes prohlížeč daly hrát (a některé se skutečně velmi dobře hrají),ale u velkých AAA her si to představit prostě nedokážů. Digitální distribuce - ok - chybí mi krabice, ale pořád mám nějaký pocit, že něco vlastním.. Tohle? Pocit typu "nemám nic" ještě okořeněný pocitem, že hacker nikdy nespí (a situace kolem iCloudu a PS Store účtů to dokazuje) a že se mi kdykoliv může stát, že mi někdo ukradne login, nakoupí přes uloženou platební kartu mikrotransakce, nebo mi prostě smaže savy atd..Má to zkrátka svá omezení a myslím si, že si jsou toho vědomi i herní vývojáři,takže tu naštěstí nemáme hype pro hraní v browseru a webové tituly jsou silně zaměřené na určité specifika takového hraní.



Abych nebyl jen negativní.. Jak jsem zmínil - některé tituly se opravdu "dají hrát". Do uvozovek to dávám proto,že pod pojmem "dá hrát" je široká škála pocitů z gameplaye :-) To například moje oblíbená značka Settlers - další díl už asi (doufám,že ANO!) nevyjde a proto se s osadníkama můžete setkat v online/browser verzi Settlers Online - mám pár hodin odehráno, dostal jsem se celkem daleko a proto si myslím můžu tvrdit - není to špatné, ALE není to prostě ono..nejsou to klasický Settleři, jsou tam funkce, které původní hráči určitě pamatují, ekonomický model také funguje, jenže na všechno (hlavně na zbraně) je strašně dlouho čeká, je to tak dát 2x za den pár kliků, checknout, co je nového a zase vypnout. Prostě takový ten pocit, že hrajete plnohodnotnou hru, tam prostě chybí.

Na závěr pár mých oblíbených titulů:






čtvrtek 2. října 2014

Windows10 - dojmy z technical preview

Nainstaloval jsem si technical preview verzi nových #Windows10 a první dojmy jsou překvapivě velmi pozitivní.

Použil jsem zdarma použitelný a osvědčený Vmware Player - takže jsem virtualizoval, do budoucna systém ale určitě nasadím na volný desktop - jsem toho názoru, že jedině tak je poznat skutečné chování systému (akcelerovaná grafika, plné využití HW prostředků atd).

Počítač dostal 3GB paměti, dvě jádra z Core i5 procesoru a 20GB diskové kapacity. Řekněme tedy, že takový low-end. Systém se i přesto nainstaloval velmi svižně, čas spuštění jsem neměřil,ale nestačil jsem se ani zvednout ze židle :-) Což je pro mě velká změna oproti např. Windows7 (Windows8 nepoužívám a ani to nemám v plánu).

Jako první jsem si všimnul tlačítka, které simuluje nabídku "start". Dost dobrý! Vpravo jsou aplikace z Metra - dovedu si představit situaci, kdy na mám stejné aplikace tady jako na Windows Phone synchronizované přes live-id.



Co tu máme dále? Nastavení obrazovky, rozlišení, pozadí a podobné prkotiny je více méně při starém - s drobnými změnami. Co mě ale zarazilo je použití ribbonu v exploreru - viz screenshot.



Tohle už je velká paráda a moc se mi tenhle nápad líbí - dovedu si představit live úpravy windows office dokumentů přímo v exploreru a podobné, možná trochu nesmysly,ale ve finále věci, které usnadní život.



Další zajímavou "featurkou" je použití virtuálních ploch. Tento nástroj je přímo integrovaný v dolní liště, při rozkliku vidítě aktivní okna a dynamicky můžete přepínat mezi aplikacemi. Něco jako multitasking na Androidu nebo iOS. Akorát více dynamické a přijde mi takové rychlejší a použitelnější.

V systému je integrován OneDrive a opět si dovedu představit synchronizaci aplikací,dokumentů a např.citlivého obsahu do cloudu. Ačkoliv nejsem moc příznivcem ukládání dat do cloudu, tohle mi přijde při rozumném užívání jako zajímavý prostředek pro zálohu/obnovu dat nebo například nastavení aplikací.



Tlačítko PC Settings dokáže v jednotné formě zobrazit nastavení počítače od plochy po možnosti napájení, po lock-screen nebo práce s diskem - to vidím opět jako velké pozitivum, když si odmyslím nutnost rozklikávat několik menu,abych se dostal na nastavení plochy nebo nastavení co se stane při zavření víka notebooku :-)



Sečteno podtrženo se mi nové Windows10 nebo #WindowsX jak chcete - velmi líbí. Jen bych rád podoktnul, že jsem nepoužíval a používat nehodlám Windows 8, takže je možné, že jsem happy z věcí, které jsou již dávno naimplementovány. Windows 10 jsou svižné, jednoduché na používání, dovedu si je představit v byznys prostředí v kombinaci s Windows Phone a OneDrivem při například kooperaci na jednom dokumentu. Také si myslím, že dost lidí ocení návrat "tlačítka start" a takový řekněme "nádech" starých dobrých Windows7. Co myslíte?