pátek 7. listopadu 2014

Když browsit, jedině OPEROU!!

Pamatuju dobu, kdy jsem se do "toho Internetu" připojoval přes modem a jako prohlížeč jsem používal dnes už mrtvý Netscape Navigator. To ještě neexistoval #Chrome ani #Firefox, Internet explorer se nedal používat, ale existovala první verze #OPERA prohlížeče! :-)

Já jsem teda v té době měl jiné starosti, než výběr prohlížeče, v podstatě to bylo jedno, nikdo neřešil nějaké standardy, nikdo neřešil ballot screen, nikoho nezajímalo, jak který prohlížeč vykresluje, důležité bylo se "tam dostat" a "něco si prohlídnout" :-)

Dneska surfuju na Opeře. Vyšel nový update a přidává konečně možnost spravovat záložky (úschovna zůstává) a vůbec mi přijde, že to, co bylo odstraněno z důvodu "vypadat jako Chrome", se teď pomalu vrací. Nutno podotknout,že Opera změnila za poslední dobu jádro a vůbec mi přišlo,že se všemožnýma úpravama typu smažu tohle smažu tamto, snažila vypadat a chovat se jako konkureční browser.

Záložky - neznám přehlednější rozhraní bez nutnosti instalace nějakého doplňku


Surfuje to rychle a bez problémů, ikdyž je otevřeno více záložek,je to ale trochu nenažrané, viz task manager níže


Při více otevřených záložkách je nutné počítat s nenažraností. Při 8GB paměti a i7 cpu to pak nevadí :-)


Líbí se mi zpracování prohlížeče, rychlost a plynulost. Kromě korporátních webových aplikací (plánovače, schvalovací systémy atd.) jsem nikdy neměl žádný problém až na....

Až na otevírání dokumentů z onedrive. Okamžitě po otevření excelu z onedrive mi opera spadne a už se nezvedne :-) Musím tedy restartovat celý prohlížeč. Na dokumenty z onedrive používám Chrome.. takže symbióza, ale myslím,že to tenhle problém bude v budoucnu odstraněn. Jo a tlačítko F12 pořád nefunguje!!




pondělí 3. listopadu 2014

Jak se hraje nová Civilizace?

Na novou civilizaci jsem čekal jak štamgast na první kousek - žížnivě a nedočkavě. Pořádnou strategii stavících v podstatě na principu staré školy  těžko hledat a o to víc je potřeba takové kousky cenit. Zejména pokud jde z dílny Sida Meiera.



#Civilization:Beyond Earth se hraje hodně dobře. Je to prostě ten typ hry "ještě tah a končím" a dá se říct,že jsem za poslední dobu (kromě #Wastelandu2) nestrávil u hry tolik času. Prostě vás to chytne a nepustí. Mám odehráno něco málo přes 30 hodin (ne v kuse,ale po kouskách, nejsem student :-) ) a během té doby jsem dospěl k názoru, že v mnoha ohledech je tenhle kousek stejný, jako předchozí Civilizace (poslední jsem hrál 5.díl bez DLC). Prostě jde o populární kombo expanze,stavění,výzkum,válčení,diplomacie. Tohle vše ovšem v kabátu neznámé planety, kde je téměř na každém pile něco k nalezení nebo k vybudování. A samozřejmě turn based.


Během hry plníte Questy, takové miniúkoly, které potom ovlivňují vaší civilizaci, dále jsou k dispozici Decisions, u kterých vybíráte, kam chcete směrovat a co z toho směru plyne za případné benefity. V hře jsou místo barbarů na každém rohu Aliens, což je domorodá rasa obývající planetu. Hezky zpracované je to, jestli vetřelce zabíjíte nebo je necháte být - např.v jedné mapě jsem se jal vidinou nové krajiny ničit vetřelce, jak to bylo možné a do toho jsem dostal zprávu od sousední civilizace, že si nepočínám zrovna přátelsky a že bych to měl změnit. Následovala válka :-)
Na mapě je možné najít artefakty, které se dají zkoumat, miasmu, která způsobuje zranění jednotkám(dokud jí nevyčistíte) a vůbec, celkově hra vizuálně působí velmi příjemně a evokuje tak pocit živoucího neprozkoumaného světa. Vylepšil bych systém obchodování - zatím jsem nepřišel na to,jak proces automatizovat,takže jsem stále nucen po pár tazích nastavit novou trade route. Při hraní jsem si vzpomněl na vůbec první díl téhle série (moje první orig.hra vůbec z roku 91) a říkal jsem, že by bylo fajn, kdyby existoval nějaký "náhled" do města jako to bylo u prvního dílu.

Po delším hraní zjistíte, že vlastně hrajete "starou" civilizaci v novém kabátě a ono to tak opravdu je. Beyond Earth je v mnoha ohledech velmi podobný svým předchůdcům, ovšem jsou tu detaily a principy, které vnášejí velmi svěží vítr do hratelnosti a které těžko hledám u současných titulů.

Odkaz na STEAM verzi

Oficiální stránky

Gamerankings - 79,79%