středa 7. ledna 2015

Android od Toshiby - vezme nám jednou práci?

Na letošním #CESu je k vidění opět hodně nových věcí, od chytrých hodinek po samo opravovací telefon. Co mě ale zaujalo asi nejvíc je Android od Toshiby - vlastně takový robot, který mluví, tváří se jako člověk, pohybuje se jako člověk a...řekněme hodně nadneseně - je to taková náhrada člověka samotného.

Že to není hloupost a že nepřeháním je možné se přesvědčit z následujícího videa


Je možné vidět, že tenhle prototyp má pěkně zpracovanou mimiku obličeje, ale co se týká ostatních pohybových funkcí - stále je co dohánět. Nicméně když si představím,že takovýhle robot by měl fungovat na recepcích hotelů, na různých přepážkách nebo v samoobsluze - není pohyb moc potřeba.

Doufám,že nepřijde další průmyslová revoluce tentokrát proti robotům, kteří berou práci, protože do budoucna by opravdu hodně lidí s nižší kvalifikací o práci přijít mohlo. Ale co si budeme povídat - jsou věci, kam robota prostě nastrčit nejde, různá lékařská odvětví nebo odvětví, kde je potřeba opravdu lidského přístupu a lidského přemýšlení. Takže to tak horký nebude. A taky pořád máme Zákony robotiky, ne? :-)

0 komentářů:

Okomentovat