pondělí 22. prosince 2014

#Hearthstone na Android je jako droga.Čekal někdo něco jinýho?

Blizzard vydal svojí karetní návykovku taky na tablety s Androidem a za mě dobrý. Hraje se mi líp jak na počítači - možnost mobility je prostě k nezaplacení, navíc hra je skvěle řemeslně zmáknutá, žádné lagy,sekání apod (na twitteru jsem narazil na zmínky o sekání na Nexus7 2012).
#Hearthstone už za krátkou dobu svého působení stihnul "nakazit" přes 20miliónů hráčů, což je si myslím hodně dobré číslo. Potkáme se v Aréně? :-)


Tohle trapný a o ničem video přikládám pouze k ilustraci, že všechno běží, jak má (nahráváno na Nexus7 2014).

Karetní hry jsou vůbec oblíbené a chtěl bych tímto upozornit na velmi zajímavý počin z našich končin - Corrabia - jedná se o online webovou karetní hru pod taktovkou studia ARK8 - určitě stojí za vyzkoušení, je na trhu více jak rok, je zdarma a hodně zábavná!

neděle 21. prosince 2014

Závan oldschoolu? C&C v prohlížeči!

Ryzí strategie v době zombie titulů těžko pohledat. Když jsem proto narazil na browser based titul opravdu oldschoolového prvního dílu #Command&Conquer, srdce zaplesalo a myšlenky se vrátily o pár roků zpátky do dob, kdy na hraní byl čas a kdy vycházely pecky, který definovaly směr mnoha dnešním titulům. Doufám,že narazím na víc podobných pecek, který jdou online a nevyžadují instalaci.



Stačí mít HTML5 kompatibilní prohlížeč a můžete to rozjet taky (Chrome, Opera, FF, IE11) jako přidaná hodnota je skvělý soundtrack! ENJOY!

středa 17. prosince 2014

pátek 7. listopadu 2014

Když browsit, jedině OPEROU!!

Pamatuju dobu, kdy jsem se do "toho Internetu" připojoval přes modem a jako prohlížeč jsem používal dnes už mrtvý Netscape Navigator. To ještě neexistoval #Chrome ani #Firefox, Internet explorer se nedal používat, ale existovala první verze #OPERA prohlížeče! :-)

Já jsem teda v té době měl jiné starosti, než výběr prohlížeče, v podstatě to bylo jedno, nikdo neřešil nějaké standardy, nikdo neřešil ballot screen, nikoho nezajímalo, jak který prohlížeč vykresluje, důležité bylo se "tam dostat" a "něco si prohlídnout" :-)

Dneska surfuju na Opeře. Vyšel nový update a přidává konečně možnost spravovat záložky (úschovna zůstává) a vůbec mi přijde, že to, co bylo odstraněno z důvodu "vypadat jako Chrome", se teď pomalu vrací. Nutno podotknout,že Opera změnila za poslední dobu jádro a vůbec mi přišlo,že se všemožnýma úpravama typu smažu tohle smažu tamto, snažila vypadat a chovat se jako konkureční browser.

Záložky - neznám přehlednější rozhraní bez nutnosti instalace nějakého doplňku


Surfuje to rychle a bez problémů, ikdyž je otevřeno více záložek,je to ale trochu nenažrané, viz task manager níže


Při více otevřených záložkách je nutné počítat s nenažraností. Při 8GB paměti a i7 cpu to pak nevadí :-)


Líbí se mi zpracování prohlížeče, rychlost a plynulost. Kromě korporátních webových aplikací (plánovače, schvalovací systémy atd.) jsem nikdy neměl žádný problém až na....

Až na otevírání dokumentů z onedrive. Okamžitě po otevření excelu z onedrive mi opera spadne a už se nezvedne :-) Musím tedy restartovat celý prohlížeč. Na dokumenty z onedrive používám Chrome.. takže symbióza, ale myslím,že to tenhle problém bude v budoucnu odstraněn. Jo a tlačítko F12 pořád nefunguje!!




pondělí 3. listopadu 2014

Jak se hraje nová Civilizace?

Na novou civilizaci jsem čekal jak štamgast na první kousek - žížnivě a nedočkavě. Pořádnou strategii stavících v podstatě na principu staré školy  těžko hledat a o to víc je potřeba takové kousky cenit. Zejména pokud jde z dílny Sida Meiera.



#Civilization:Beyond Earth se hraje hodně dobře. Je to prostě ten typ hry "ještě tah a končím" a dá se říct,že jsem za poslední dobu (kromě #Wastelandu2) nestrávil u hry tolik času. Prostě vás to chytne a nepustí. Mám odehráno něco málo přes 30 hodin (ne v kuse,ale po kouskách, nejsem student :-) ) a během té doby jsem dospěl k názoru, že v mnoha ohledech je tenhle kousek stejný, jako předchozí Civilizace (poslední jsem hrál 5.díl bez DLC). Prostě jde o populární kombo expanze,stavění,výzkum,válčení,diplomacie. Tohle vše ovšem v kabátu neznámé planety, kde je téměř na každém pile něco k nalezení nebo k vybudování. A samozřejmě turn based.


Během hry plníte Questy, takové miniúkoly, které potom ovlivňují vaší civilizaci, dále jsou k dispozici Decisions, u kterých vybíráte, kam chcete směrovat a co z toho směru plyne za případné benefity. V hře jsou místo barbarů na každém rohu Aliens, což je domorodá rasa obývající planetu. Hezky zpracované je to, jestli vetřelce zabíjíte nebo je necháte být - např.v jedné mapě jsem se jal vidinou nové krajiny ničit vetřelce, jak to bylo možné a do toho jsem dostal zprávu od sousední civilizace, že si nepočínám zrovna přátelsky a že bych to měl změnit. Následovala válka :-)
Na mapě je možné najít artefakty, které se dají zkoumat, miasmu, která způsobuje zranění jednotkám(dokud jí nevyčistíte) a vůbec, celkově hra vizuálně působí velmi příjemně a evokuje tak pocit živoucího neprozkoumaného světa. Vylepšil bych systém obchodování - zatím jsem nepřišel na to,jak proces automatizovat,takže jsem stále nucen po pár tazích nastavit novou trade route. Při hraní jsem si vzpomněl na vůbec první díl téhle série (moje první orig.hra vůbec z roku 91) a říkal jsem, že by bylo fajn, kdyby existoval nějaký "náhled" do města jako to bylo u prvního dílu.

Po delším hraní zjistíte, že vlastně hrajete "starou" civilizaci v novém kabátě a ono to tak opravdu je. Beyond Earth je v mnoha ohledech velmi podobný svým předchůdcům, ovšem jsou tu detaily a principy, které vnášejí velmi svěží vítr do hratelnosti a které těžko hledám u současných titulů.

Odkaz na STEAM verzi

Oficiální stránky

Gamerankings - 79,79%




pondělí 13. října 2014

Má hraní v prohlížeči budoucnost?

Za poslední dobu se doslova roztrhnul pytel s hrami, které "streamuje" prohlížeč. Z hlediska technologického se jedná o krok vpřed - dovedete si představit hrát #Quake3:Arena před 6 lety přes prohlížeč? Já určitě ne.. a dneska je tady Quake Live, což je vlastně původní #Quake, "jen" hratelný v prohlížeči. To je vlastně takový jeden případ za všechny a je otázkou, jak moc se tenhle trend posune dopředu.

Když pominu nutnost mít opravdu stabilní a silné připojení do Internetu - dovedete si představit,že třeba nový díl skvělého #FarCry (třeba sedmý díl,ať jsme trochu realisté :) ) vyjde jen a pouze přes prohlížeč? Já se tedy téhle představy dost děsím a upřímně jestli tohle je budoucnost, tak s hraním skončím. Dovedu si představit tituly, které by se přes prohlížeč daly hrát (a některé se skutečně velmi dobře hrají),ale u velkých AAA her si to představit prostě nedokážů. Digitální distribuce - ok - chybí mi krabice, ale pořád mám nějaký pocit, že něco vlastním.. Tohle? Pocit typu "nemám nic" ještě okořeněný pocitem, že hacker nikdy nespí (a situace kolem iCloudu a PS Store účtů to dokazuje) a že se mi kdykoliv může stát, že mi někdo ukradne login, nakoupí přes uloženou platební kartu mikrotransakce, nebo mi prostě smaže savy atd..Má to zkrátka svá omezení a myslím si, že si jsou toho vědomi i herní vývojáři,takže tu naštěstí nemáme hype pro hraní v browseru a webové tituly jsou silně zaměřené na určité specifika takového hraní.



Abych nebyl jen negativní.. Jak jsem zmínil - některé tituly se opravdu "dají hrát". Do uvozovek to dávám proto,že pod pojmem "dá hrát" je široká škála pocitů z gameplaye :-) To například moje oblíbená značka Settlers - další díl už asi (doufám,že ANO!) nevyjde a proto se s osadníkama můžete setkat v online/browser verzi Settlers Online - mám pár hodin odehráno, dostal jsem se celkem daleko a proto si myslím můžu tvrdit - není to špatné, ALE není to prostě ono..nejsou to klasický Settleři, jsou tam funkce, které původní hráči určitě pamatují, ekonomický model také funguje, jenže na všechno (hlavně na zbraně) je strašně dlouho čeká, je to tak dát 2x za den pár kliků, checknout, co je nového a zase vypnout. Prostě takový ten pocit, že hrajete plnohodnotnou hru, tam prostě chybí.

Na závěr pár mých oblíbených titulů:






čtvrtek 2. října 2014

Windows10 - dojmy z technical preview

Nainstaloval jsem si technical preview verzi nových #Windows10 a první dojmy jsou překvapivě velmi pozitivní.

Použil jsem zdarma použitelný a osvědčený Vmware Player - takže jsem virtualizoval, do budoucna systém ale určitě nasadím na volný desktop - jsem toho názoru, že jedině tak je poznat skutečné chování systému (akcelerovaná grafika, plné využití HW prostředků atd).

Počítač dostal 3GB paměti, dvě jádra z Core i5 procesoru a 20GB diskové kapacity. Řekněme tedy, že takový low-end. Systém se i přesto nainstaloval velmi svižně, čas spuštění jsem neměřil,ale nestačil jsem se ani zvednout ze židle :-) Což je pro mě velká změna oproti např. Windows7 (Windows8 nepoužívám a ani to nemám v plánu).

Jako první jsem si všimnul tlačítka, které simuluje nabídku "start". Dost dobrý! Vpravo jsou aplikace z Metra - dovedu si představit situaci, kdy na mám stejné aplikace tady jako na Windows Phone synchronizované přes live-id.



Co tu máme dále? Nastavení obrazovky, rozlišení, pozadí a podobné prkotiny je více méně při starém - s drobnými změnami. Co mě ale zarazilo je použití ribbonu v exploreru - viz screenshot.



Tohle už je velká paráda a moc se mi tenhle nápad líbí - dovedu si představit live úpravy windows office dokumentů přímo v exploreru a podobné, možná trochu nesmysly,ale ve finále věci, které usnadní život.



Další zajímavou "featurkou" je použití virtuálních ploch. Tento nástroj je přímo integrovaný v dolní liště, při rozkliku vidítě aktivní okna a dynamicky můžete přepínat mezi aplikacemi. Něco jako multitasking na Androidu nebo iOS. Akorát více dynamické a přijde mi takové rychlejší a použitelnější.

V systému je integrován OneDrive a opět si dovedu představit synchronizaci aplikací,dokumentů a např.citlivého obsahu do cloudu. Ačkoliv nejsem moc příznivcem ukládání dat do cloudu, tohle mi přijde při rozumném užívání jako zajímavý prostředek pro zálohu/obnovu dat nebo například nastavení aplikací.



Tlačítko PC Settings dokáže v jednotné formě zobrazit nastavení počítače od plochy po možnosti napájení, po lock-screen nebo práce s diskem - to vidím opět jako velké pozitivum, když si odmyslím nutnost rozklikávat několik menu,abych se dostal na nastavení plochy nebo nastavení co se stane při zavření víka notebooku :-)



Sečteno podtrženo se mi nové Windows10 nebo #WindowsX jak chcete - velmi líbí. Jen bych rád podoktnul, že jsem nepoužíval a používat nehodlám Windows 8, takže je možné, že jsem happy z věcí, které jsou již dávno naimplementovány. Windows 10 jsou svižné, jednoduché na používání, dovedu si je představit v byznys prostředí v kombinaci s Windows Phone a OneDrivem při například kooperaci na jednom dokumentu. Také si myslím, že dost lidí ocení návrat "tlačítka start" a takový řekněme "nádech" starých dobrých Windows7. Co myslíte?









úterý 30. září 2014

Wasteland2 - první dojmy

Už to začíná - podzim. Launch nových titulů nebo pokračování je v plnym proudu. Kdo má čas na hraní, ten má žně, kdo je časově omezen - musí chtě nechtě pečlivě vybírat, do čeho investuje svůj čas(můj případ).



Prvním z "velkých" titulů tohoto podzimu a  pro někoho i roku je Wasteland2. Předchozí díl tohoto postapo eposu z rukou veteránů z Interplaye jsem nehrál. Za to jsem hrál Fallout a to jak první díl tak druhý - a byl to právě původní Wasteland, který posloužil jako inspirace pro vytvoření Falloutu - to jen pro info o pozadí, proč mě Wasteland tolik zajímá.

Jsem zvyklý už delší dobu intra her přeskakovat, ovšem tady jsem udělal vyjímku - intro Wastelandu je promakaný a dýchne na vás hutná atmosféra světa zničeného jadernou válkou. Jste členem skupiny Desert Rangers a váš hlavní cíl je chránit živé obyvatele pustiny před rozmanitou škálou nepřátel. Po kliku na NEW GAME a při vytváření postavy zjistíte, že tohle je trochu jiný kousek, než co nám servírují dnešní "hry pro všechny" - strom skillů a různých perků je velký, možnosti specializace vašich postav široké. Vytvořil jsem si 4-členou skupinu lidí - typickou mlátičkou s Brute Force počínaje Medikem konče. Začínáte doslova s holýma rukama, maximálně klackem v ruce, vyslechnete si hlavní úkol a to jít po zdroji tajemného signálu, který chytáte do vysílačky a jde se na věc. Pochopitelně po cestě se záběr side-questů rozšíří a o zábavu je tedy postaráno.


Hra má dva řekněme módy - první je na "globální" mapě, kde nepohybujete celou skupinou, ale velkým odznakem po mapě. Můžete si teoreticky vybrat, kam jít, přičemž teoreticky mám na mysli to,že jste závislý na zásobě vody(dá se doplňovat) a do velké míry na tom,kde je jaká radiace(pakliže nemáte a to ze začátku opravdu nemáte adekvátní ochranu). Dalším "módem", který se automaticky přepne při příchodu do lokace, je klasický layout s postavami, deníkem, inventářem a dalšími informacemi přičemž layout je možno customizovat. Hra je promakaná i co se týká dialogů - texty jsou napsané kolikrát s nadsázkou a je doslova radost si je číst.

Ve finále to do sebe všechno hezky zapadá. Wasteland2 je hardcore survival RPG, který nepotěší tolik grafikou, ale bohatě to kompenzuje ryzí hratelností, skvělými dialogy, zvukovou stránkou, vysokou obtížností a nutností být "neustále ve střehu". Je to přesně ten typ titulu, kde vás šipka nevodí po mapě a smrt číhá doslova za každým rohem (moje první skupina umřela na radiaci po 10min.hraní, druhou skupinu zabili nájezdníci při průchodu mapou opět po pár minutách). Pakliže jste Fallout addict nebo máte rádi postapo záležitosti podobného ražení nebo chcete prostě zkusit něco jiného, než dnešní RPG pro mainstream, Wasteland je pro vás jasná volba. Nemám co dodat.

Link na Steam - cena 40Euro

Oficiální stránky






středa 24. září 2014

Proč nemám rád early access

Když jste si chtěli v dobách dávných, kdy Internet nebyl tolik rozšířen, zkusit nějakou hru, měli jste omezené množství možností. Jednou z nich byla demoverze - většinou instalovaná z CD nebo DVD nějakého herního magazínu, v tom lepším případě stažená z Internetu. 
Doba pokročila a dneska je možný do hry skočit už ve fázi vývoje - tudíž vyzkoušet si základní funkce a uhasit tak svojí nedočkavost.. Nějaký čas zpátky jsem si pořídil #EarlyAccess neskutečně hypoveaného DayZ.. Výsledek? Ve hře jsem po pár dnech hraní nikoho nepotkal, žádné zvíře, žádnou živou postavu, pouze shnilé jablko. Nadával jsem jak nikdy, ale pak jsem si uvědomil-co jsem vlastně za těch 50€ (!!) čekal? Hra prostě není hotová a tohle je early access, předběžný vstup.. A v tom vidím ten problém-hra nebude hotová nikdy, pořád bude ve fázi vývoje, jakékoliv bugy budou házeny na early access atd atd.. Proto nemám tohle řešení pro nedočkavce rád - je to jen navoněná bída. Je mi jasný, že v pár případech to pomůže odladit problémy, každopádně já s tím mám špatnou zkušenost a třeba u Elite Dangerous si radši počkám na plnou a funkční verzi..

úterý 23. září 2014

Hrál jsem Train Fever

Mám hodně rád tycoon-like hry jako je Locomotion, Cities in Motion, Railroad Tycoon atd. Proto když jsem čirou náhodou narazil na simulátor vláčků #Train Fever - nemohl jsem nad koupí vůbec přemýšlet a šel jsem do toho..

oficiální screenshot ze hry


Co je nutné říct na začátek - připravte se na technickou nedokonalost a nutnost "chtít do hry proniknout". Také od hry nečekejte zázraky a druhý díl pro mě dokonalého #openttd. Když se oprostíte od těchto aspektů, čeká na vás klasické vláčkové šílenství v trochu jiném podání. Začínáte někdy v roce 1847 s kočárem a koněm (!!), stavíte zastávky, propojujete čtvrti, města, prostě klasika. Co se mi fakt líbilo je grafické zpracování(s technickými nedostatky) a procedurálně generované prostředí, které působí živým a identickým dojmem. Naopak co se mi nelíbilo je zvuková stránka hry - s vypnout muzikou je sotva slyšet, že jede kočár/vlak a hra tak působí mírně plasticky - kdyby šel zvuk ruku v ruce s grafikou, pak by hra měla úplně jiné grády a působila by věrohodněji. Za vývojem stojí mladé studio z Curychu, kde Train Fever je jejich debut a myslím, že tohle je taky potřeba brát v potaz - vytvořit něco podobného v podstatě "na koleni" je něco, do čeho se někdo jen tak nepustí!

Klady:
  • Grafika
  • Stylizace
  • Krásné modely vláčků
Zápory:
  • Nutnost po koupi patchovat a patchovat
  • Zvuk
  • Technické nedostatky, které ubírají hře na přitažlivosti
Odkazy:

pátek 19. září 2014

S Destiny až na konec světa..nebo ne?

Launch #Destiny provázel neskutečný hype, který se sice vyplatil po stránce finanční (prodeje v řádech stovek miliónů dolarů),ale co po stránce hratelnosti?
Na Destiny jsem byl fakt zvědavej - už proto,že se o tom všude mluvilo a každý na to čekal - nechal jsem se regulérně vtáhnout do soukolí marketingu a PS4 White Destiny Edition byla doma :-) Nutno podotknout, že z mého pohledu byl podobný hype tak trochu na místě - přecijen za Destiny stojí skupina vývojářů, co vytvářela sérii HALO(Bungie) a v tomto případě jde o úplně novou IP.



 Po úvodním intru a skoku do hry přišla chvíli otevřená pusa - Destiny byla vlastně první hra, kterou jsem na PS4 mohl hrát a proto jsem chvíli jen seděl a kochal se zpracováním. Začátek super, první kroky ještě líp..potom transport do Toweru, první questík, upgrade postavy, zbraně a dál?  Takhle to pokračuje a opakuje se. Tower má spoustu zákoutí na prozkoumání, můžete si hodně věcí dokupovat, vylepšovat, ale to je tak všechno. Příběh je pro mě dost těžce stravitelný,nezábavný a příliš "šedivý" na můj vkus(nikomu to netlačím) - postapo, záchrana světa, poslední přeživší, vy v roli Guardiana jakožto záchrance atd..Lokace se sice neopakují,ale při hrání mě pořád šimral pocit,že tohle už jsem dělal a je to pořád dokola.



Co dodat? Mám nahráno 14 dní velmi intenzivního gameplaye - bez účasti dalších spoluhráčů - a pokračovat už asi dál nebudu. Je mi jasný, že hrát ve 3lidech coop kampaň může být o stupeň větší zábava - i tak si ale myslím,že jde o tupou střílečku s překrásným zpracováním. Do budoucna si myslím,že pokud se přidá další obsah, vedlejší questy, odladí se pro mě delší loadování lokací - bude to super střílečka. Akorát se bojím, že tohle vše bude formou placených DLC jak jsme u Activisionu zvyklí...

Klady:
  • Audiovizuální zpracování
  • Možnost hrát coop kampaň až ve třech hráčích
  • Silný potenciál do budoucna
Zápory:
  • Nuda a šeď
  • Stereotyp
  • Bez šťávy
Odkaz: